Soterday| 2019-09-21 Tari Liliána

ETK-s vagyok, ments ki innen!

Üdvözlet kedves Gólya, ki (szárnyad alatt) a felvételi szelével érkeztél az ETK kapujához!

Most, hogy Te is bekerültél az ETK-ra, vele együtt kezdetét vette az egyetemista élet. Tudnod kell, hogy rengeteg újdonsággal és kihívással fogsz találkozni. Még szerencse, hogy minden nehézségre kiterjedő tájékoztatást kaptál és a felmerülő problémákat nem is gólya, inkább egy hattyú kecsességével fogod majd megoldani.

….

Vagy nem?

Akkor se búsulj, mivel nem egyedül kell megküzdened az előtted tornyosuló akadályokkal! Bőséges iránymutatásra számíthatsz a HÖKösöktől, instruktoraidtól, a Kavics Mentorprogramtól, a Facebook csoportoktól (csak ne felejts el belépni!), sőt, esetenként maguktól a tanároktól is.
Természetesen senki nem várja el, hogy érettségi után rögtön tökéletesen kormányozd az életedet, ezért a legfontosabb tanács a következő: Ne félj kérdezni!

A Neptun

Az egyetemi életed alfája és omegája lesz ez a kék csodaoldal, ezért érdemes minél előbb összeismerkedni vele. Itt fogod felvenni a tárgyaidat és a vizsgákat, itt tudod teljesíteni a befizetési kötelezettségeket és jutsz információhoz és igen, ez fog lefagyni akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. A Neptun kódodat már biztosan megkaptad, jegyezd meg jól, nem csak a bejelentkezéshez kell majd!

Milyen tárgyakra számíthatsz az elején?

Első félévben biztosan találkozol egészségügyi informatikával, pszichológiával és latinnal, de ami még fontosabb: anatómiával is. Nos, az utóbbi tárgy az, amit nem érdemes félvállról venned. Persze nem lehetetlen teljesíteni, de az biztos, hogy nem tudod majd három éjszaka alatt bepótolni az egész félévet. (Tapasztalat…) Jegyzetelj órán, tanulj a következőre, majd ismételd meg ugyanezt még körülbelül négyszer és meg is vagy.

Tankönyvek

Nem kell az összes tárgyhoz újonnan könyveket vásárolni, az igen nagy kiadásokat róna az ember hallgatójára. Jó állapotú használt könyveket tudsz szerezni a teljes ár töredékéért akár Facebookon (a Semmelweis ETK oldalán is meg szokták hirdetni, de a SE ETK könyvek adás-vétele oldalon történik az igazi varázslat), vagy akár a minden évben megrendezésre kerülő Jegyzetbörzén is.

Aláírás és vizsgák

Az egyetemi életet két évszak jellemzi: a szorgalmi- és a vizsgaidőszak. A szorgalmi időszakban jársz (legalábbis megpróbálsz járni) órákra, teljesíted az évközi feladatokat, és szerzel aláírást. Az aláírás a tárgy teljesítésének első foka: ahhoz, hogy elmehess vizsgázni, mindenképp szükséges. Vannak tárgyak, ahol az aláírás megszerzésének feltételét csak jelenléthez kötik, van, ahol egyéb teljesítéseket (beadandók, prezentációk) várnak el.

A vizsgaidőszak sokkal kötetlenebb: nincsenek órák, „csak” vizsgák. A tanárok különböző időpontokat hirdetnek meg egy bizonyos létszámmal, mindenki oda tudja felvenni a vizsgát, ami neki a legkényelmesebb. (Vagy ami maradt.) Jobban mondva lehetőséget kapsz arra, hogy saját magad oszd be az idődet. Egy tantárgyból három alkalmad lesz vizsgázni, ebből kettő ingyenes, a harmadikért sajnos már fizetni kell…
A vizsgaidőszak utolsó hetét nevezzük UV, vagyis utóvizsga hétnek. Ezen a héten a tanárok már csak pótvizsgákat tartanak, tehát – és ez nagyon fontos – UV HÉTEN NEM LEHET ELSŐ VIZSGÁT TENNI SEMMIBŐL. Aki addig nem jutott el a tárgy első vizsgájáig, az sajnos lemarad.

Ne félj!

Az egyetem nem halálos csapda, sokan kerültek már ki innen győztesen. Remélem, hasznos volt ez a kis összefoglaló, de biztos, ami biztos, kanyarodjunk vissza a cikk elejére: Ne félj kérdezni! Az ember örök igénye a társas támogatás és ez itt sem lesz másképp: találd meg a saját társaságod. Ha egyetem melletti tevékenységet keresel, abból is csemegézhetsz bátran: nem csak tanulócsoportok vannak (mert amúgy vannak, majd lesd a híreket!), hanem sportcsapatok, újságok (üdv! 🙂 ) és ilyen-olyan kurzusok is. Szóval, hacsak nem ágálsz minden erőddel, gond nélkül sikerül majd beilleszkedned!

Még valami: ha úgy érzed, ez mind túl sok egyszerre, ne aggódj! Az egyetem nem csak pánik és tanulás, jut benne hely a kikapcsolódásnak is bőven. A neptunos leveleid között gyakran találsz majd valamilyen bálra, estre, vagy közös futásra invitáló meghívót, csapj le a lehetőségre nyugodtan. Ha pedig lazításra vágysz, csak menj le az oviba (ó, igen, az ovi: az épület -1 szintje, színes falakkal, kényelmes fotelekkel, a büfétől pár lépésnyire), vegyél egy kávét, és ereszd ki a gőzt társaságban.

Ha kérdésed van még az ETK-s élettel és tennivalókkal kapcsolatban, vagy szükséged lenne egy biztos pontra, itt érdemes nézelődnöd: Kavics Mentorprogram. A program keretein belül kiosztanak neked egy felsőbb évfolyamon lévő mentort, akihez bizalommal fordulhatsz, ha akadályba ütközöl, vagy esetleg valami nem világos az egyetemi élettel kapcsolatban. Jelentkezz bátran!

Sikerekben gazdag félévet kíván a Szinapszis csapata!