WeeklyQuiz| 2019-05-05 Visontai Péter

Weekly quiz #9

Egy 50 éves férfit utal háziorvosa a sürgősségi osztályra, hirtelen kezdődő légzési nehézség miatt. Mire megérkezik, már periorbitális, száj körüli és generalizált arcödémája alakul ki. Nem tapasztal viszketést, illetve nem vett észre semmilyen kiütést. Említi azonban, hogy két hete mellkasi fájdalom, izzadás és nyugtalanság miatt felkereste a kardiológust. Magával hozta azt az EKG leletet, amin STEMI jelei láthatóak. Ezt követően sztentet helyeztek be az egyik koronária erébe, teljes elzáródás miatt, azonban nem tudja megmondani, hogy pontosan melyik érbe. A következő gyógyszerekkel engedték haza: acetilszalicilsav, klopidogrél, metoprolol, enalapril, szimvasztatin, izoszorbid-mononitrát. A sürgősségi osztályon a pulzusa 102/perc, vérnyomása 110/70 Hgmm, légzése 24/perc, testhőmérséklete 36,8 Celsius fok volt. Az alábbiak közül melyik gyógyszer a legvalószínűbb oka a beteg jelenlegi panaszainak?

A. Metoprolol

B. Izoszorbid-mononitrát

C. Klopidogrél

D. Acetilszalicilsav

E. Enalapril

F. Szimvasztatin

Helyes válasz (E)

Az ACE gátlók a szerzett angioödéma leggyakoribb oka. A betegek általában ödémás arccal, szájjal, nyelvvel, hangréssel és gégével jelentkeznek az orvosnál. A laringeális ödéma légúti obstrukciót okozhat, ami akár életveszélyes is lehet. Az angioödéma általában a bradikinin okozta proinflammatorikus folyamatainak köszönhető, ami ödémához, gyulladáshoz és fájdalomérzethez vezet. Az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) lebontja a bradikinint, amennyiben ez elmarad (pl. ACE gátló -pril gyógyszerek miatt), a bradikinin szintje magas lesz, ami angioödémához vezethet.

Az ACE gátlókat általában az első infarktus utáni napon indítják non-hipotenzív betegekben és típusosan az ezt követő napokban-hetekben alakulhat ki az angioödéma. Azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy BÁRMIKOR kialakulhat ACE gátlók használatakor, nem csak az első hetekben. Az angioödéma kezelésének első lépése a légutak vizsgálata, ha szükséges, ilyenkor célszerű szubkután noradrenalint adni. Ha erre nem reagál és légúti obstrukció áll fenn, akkor sürgősségi tracheosztómia indikált lehet. Az ACE gátlót azonnal le kell állítani.

További magyarázatok:

A válasz: A béta-blokkolók gyakori mellékhatásai közé tartozik a bradikardia, AV blokk, bronchokonstrikció (klinikailag szignifikáns COPD és asztma betegségek esetén!), illetve férfi szexuális diszfunkció.

B válasz: A nitrátok fejfájást, hipotenziót és hosszútávon nitrát toleranciát okozhatnak.

C válasz: A klopidogrél ritkán okoz csak mellékhatást, amelyek közül a legfontosabb a trombotikus trombocitopéniás purpura.

D válasz: Az aszpirin és az NSAID-ok okozhatnak allergiás angioödémát. Ez általában rögtön a gyógyszer beszedését követően alakul ki és viszketéssel, kiütésekkel (urtikáriával) tarkított.

F válasz: A sztatinok legfontosabb mellékhatásai a hepatotoxicitás és a miopátia.