WeeklyQuiz| 2019-05-05 Visontai Péter

Weekly quiz #10

Egy 18 éves lányt a szülei hoztak be a sürgősségire, miután fájdalmas kiütések jelentek meg a bőrén. Egy órát napozott a Balaton-parton, amikor úgy érezte, mintha megégett volna a bőre. Ezt követően a nap érintette helyeken piros színű lett, illetve fel is dagadt. A lány rendszeresen jár bőrgyógyászhoz arcának pattanásossága miatt és nemrégiben új terápiát indítottak nála. A vitális paraméterei a normális határokon belül vannak. A fizikális vizsgálat során az arcon, a nyakon, a mellkason és a karjain eritéma, ödéma és vezikulák láthatóak. Mukozális elváltozások nincsenek. Az alábbiak közül melyik a legvalószínűbb oka a beteg jelenlegi állapotának? 
A. Allergiás kontakt dermatitisz
B. Benzoil-peroxid indukálta fényérzékenység
C. Doxiciklin indukálta fényérzékenység
D. Eritromicin indukálta fényérzékenység
E. Stevens-Johnson szindróma

Helyes válasz: (C)

Ennek a betegnek szisztémás fototoxikus gyógyszerreakciója van az akne kezelésétől. A gyógyszermetabolitok UV sugárzás hatására reaktív oxigén gyök keletkezést indukálnak, amelyek direkt módon károsítják a sejtek membránjait és a DNS-t. A tünetek a napégéshez hasonlóak, eritémával, fájdalommal és bulla-formációval járhatnak a nap érintette helyeken. A legfontosabb különbség, hogy ennek a kialakulása sokkal gyorsabb, rövidebb idejű napozás hatására alakul ki. A tetraciklinek (pl.: doxiciklin) sokszor részét képezik az akne terápiának, az egyik leggyakoribb oka a gyógyszer okozta fényérzékenységnek. Ezen betegeknek érdemes javasolni, hogy kerüljék a napot és amennyiben szükséges, hogy a napon tartózkodjanak, akkor a megfelelő öltözettel és naptejjel védekezzenek, hogy elkerüljék a mellékhatásokat.

További magyarázatok:

A válasz: Az allergiás kontakt dermatitisz előfordulhat a legtöbb helyileg alkalmazott készítménnyel szemben. Általában eritémával, vakarózással és vezikula formációval jár. Ennek a betegnek nem valószínű, hogy ilyenje van, hiszen a kórkép akutan alakult ki, diffúzan.

B válasz: A benzoil-peroxid tud fényérzékenységet okozni, de sokkal ritkábban, mint a tetraciklinek, és a nem kezelt területeket nem érintené. A leggyakoribb mellékhatásai: irritáció, kontakt dermatitisz, szárazság, eritéma, hámlás és szúró érzet.

D válasz: Az eritromicin esetében nagyon ritka a fényérzékenység, de annál gyakrabban okoz gasztrointesztinális panaszokat és kolesztatikus sárgaságot.

E válasz: A Stevens-Johnson szindróma egy súlyos mukokután reakció, amit általában gyógyszerek váltanak ki (pl.: szulfonamid gyógyszerek, antikonvulzánsok). Az érintett betegeknek akutan kialakuló magas láza, vezikuláris vagy bullózus bőrelváltozásai és fájdalmas orális vérzéses eróziói vannak.