WeeklyQuiz| 2019-04-21 Visontai Péter

Weekly quiz #8

Egy 34 éves férfit hoz be a szomszédja a sürgősségi osztályra, miután az ágya mellett fekve talált rá. Említi továbbá, hogy egy üres üveget is észrevett a beteg mellett, de nem tudja megmondani pontosan, mi volt benne. A páciens eszméleténél van, éber, de súlyos fájdalmai vannak. A testhőmérséklete 36,8 Celsius fok, a vérnyomása 130/70 Hgmm, a pulzusa 90/perc, a légzése 20/perc. A hasa békés, normális bélhangokkal. A pupillái bilaterálisan 5 mm-esek. A nyelve fehér, a nyála folyik a szájából, de nyelni nem képes. Az alábbiak közül melyik a legvalószínűbb oka a páciens tüneteinek?

A. Antikolinerg mérgezés

B. Savas anyag fogyasztása

C. Triciklikus antidepresszáns (TCA) mérgezés

D. Ciánmérgezés

E. Alkoholos intoxikáció

Helyes válasz (B)

A beteg tüneteinek legvalószínűbb oka a savfogyasztás. Eszméleténél van és éber, aminek az a jelentősége, hogy a felsoroltak közül a savivás hat legkevésbé a beteg kognitív funkcióira. A sav a gasztrointesztinális traktust fedő szöveteket végig károsítja, nekrózist, ödémát, hegesedést és súlyos fájdalmakat okozva. A fehér nyelv, a nyáltermelődés fokozódása és a nyelési képtelenség mind-mind ennek a manifesztációja. Súlyos nyelőcső-, illetve gyomorfekélyek is kialakulhatnak, így figyelni kell a beteget az esetleges perforáció okozta peritonitisz, mediasztinitisz kialakulásának rizikója miatt.

További magyarázatok:

A válasz: Az antikolinerg mérgezés első sorban hipertermiát, midriázist, delíriumot, vizeletretenciót és csökkent bélhangokat okozna. Jellemző rá a szájszárazság, nem pedig a hiperszaliváció.

C válasz: A TCA mérgezés a központi idegrendszeri ingerlékenység csökkenésével, szívritmuszavarokkal, hipotenzióval és antikolinerg jelekkel, mint a hipertermia, dilatált pupillák és csökkent bélhangok jár együtt.

D válasz: A ciánmérgezés rendkívül letális. A mérgezés jelei a fejfájás, hányás, hasi fájdalmak és kipirosodott bőr. Amennyiben belégzésre kerül, akkor savanyú mandula szagot, leheletet okoz.

E válasz: Az alkoholos intoxikációt nem kell részletekben bemutatni 😊, de ataxiával, a beszéd és a mentális funkciók romlásával jár.