WeeklyQuiz| 2019-04-08 Visontai Péter

Weekly quiz #6

Egy 45 éves túlsúlyos férfi elülső fali infarktus után gyógyul a kórházban, amikor hirtelen a mellkasának bal oldalán szúró fájdalmat kezd el érezni. Öt nappal ezelőtt a kórházba szubszternális mellkasi fájdalommal érkezett. Nem volt légzési nehezítettsége, végtagdagadása vagy palpitációja a felvételét követően. Anamnézisében egyedül 2-es típusú cukorbetegség szerepel. Nyugtalan, főleg amikor hanyatt fekszik. A fájdalom javulni látszik, ha felül és előre hajol. A légzése gyorsult a fájdalom miatt. A tüdők felett puha sejtes alaplégzés hallható. A vérnyomása 120/78 Hgmm, a pulzusa pedig 60/perc. A vérnyomása nem változik mély belégzés során. Az EKG-n szinuszritmus ábrázolódik, új keletű diffúz ST elevációval.

Az alábbiak közül melyik a legvalószínűbb diagnózis?

A. Interventrikuláris fali ruptúra

B. Ventrikuláris szabad fali ruptúra

C. Pulmonális infarktus

D. Újabb iszkémia

E. Jobb ventrikuláris infarktus

F. Papilláris izom ruptúra

G. Akut perikarditisz

Helyes válasz (G)

Az akut perikarditisz a miokardiális infarktus (MI) egyik szövődménye lehet, ami általában az esemény után pár nappal jelentkezhet. Jellemző rá a szúró fájdalom, ami hanyatt fekvéskor rosszabb, de felülésre és előrehajlásra javul. Perikardiális dörzszörej hallható lehet vizsgálatkor. A diffúz ST eleváció pedig típusos EKG jele az akut perikarditisznek.

További magyarázatok:

A és F válaszok: Az interventrikuláris fali ruptúra és a papilláris izom ruptúra általában 3-7 nap között alakul ki, poszt-MI és új szisztolés zörej jelentkezik.

B válasz: A ventrikuláris szabad fali ruptúra általában 3-7 nappal az anterior fali MI után jelentkezhet. A következetes perikardiális tamponád miatt egy gyorsan súlyosbodó, rapid lefolyású kórkép. Gyakran előfordul a pulzus nélküli elektromos aktivitás EKG-n (PEA).

C válasz: Pulmonális infarktus általában pulmonális embólia miatt alakul ki, ez okozhat mellkasi fájdalmat, azonban az EKG-n nem lennének diffúz ST elevációk. Továbbá az előrehajlás hatására nem javulna a fájdalma.

D válasz: Az újabb infarktus az EKG-n csak egy pár elvezetésen okozna ST-elevációt, nem pedig diffúzan. A fájdalom pozícióra történő változása is inkább akut perikarditiszre utal.

E válasz: A jobb kamra infarktusa leggyakrabban a hátsó fali MI-ban fordul elő. Általában hipotenzióval jelentkezik és nem jellemző rá a diffúz ST-eleváció. A lefolyása is lassabb, mint az akut perikarditisznek.