WeeklyQuiz| 2019-03-24 Visontai Péter

Weekly quiz #3

Egy 23 éves nőbeteget mentő visz a kórházba, miután az edzőteremben elesett és nagyon erős hátfájásról panaszkodik. Anamnézisében nincs semmi szignifikáns, gyógyszert nem szed. Jelenleg vegán diétát követ, így próbál csökkenteni a testsúlyából. Az utolsó menstruációja 3 hónapja volt. A testhőmérséklete 36,1 Celsius fok, vérnyomása 90/58 Hgmm, pulzusa 50/perc, míg légzésszáma 12/perc. Jelenleg 50 kg és 170 cm magas. A fizikális vizsgálat során pelyhes szőrszálak fedezhetőek fel az alsó végtagján, illetve a fültőmirigye megnagyobbodott. Vizelet terhességi tesztje negatív. A mellkas CT-jén csigolyatörés és jelentősen csökkent méretű szív látható. Mi a legvalószínűbb diagnózis?

A. Anorexia nervosa

B. Bulimia nervosa

C. Pellagra

D. Angolkór

E. Skorbut

Helyes válasz (A)

A beteg alacsony testsúlya, csökkent szívmérete, oszteoporózisra utaló kompressziós törése, amenorrheája, lanugoja és vitális paraméterei (hipotenzió, hipotermia és bradikardia) mind-mind anorexia nervosára utalnak. A betegek csökkentik az energia bevitelüket, hogy egy a kornak és nemnek nem megfelelő szinten tartsák a testsúlyukat (általában BMI < 18,5). Emiatt kórosan lesoványodnak és az éhezésnek megfelelő tünetek jelentkeznek. Habár az amenorrhea gyakori panasz, nem minden betegnél fordul elő, és a DSM V-ben (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition) már nem is szerepel.

Két típusra lehet osztani a betegséget: a restriktív, illetve a purgáló formára. Az előbbiben a súlycsökkenés diétázás és intenzív testmozgás következménye. A purgáló formában a beteg ennek megfelelő viselkedési formákat alkalmaz: hánytatás, laxatívum abúzus, diuretikumok. Akik magukat hánytatják, azoknál megfigyelhető a parotisz hipertrófiája, a fogak szuvasodása, a rossz lehelet és bőrkeményedések a kézfejen (Russell jel).

További magyarázatok:

B válasz: A bulimia nervosára jellegzetes az epizodikus túlevés, majd ezt követő purgálás, illetve a testképzavar. Habár ez hasonlít az anorexia nervosa purgáló formájára, a főbb különbség a kettő között, hogy a bulimiások általában normális határok között tartják a testsúlyukat vagy akár enyhén afelett is. Ennek következtében nem jelentkeznek náluk az éhezés másodlagos jelei, nem úgy, mint ennél a betegnél.

C válasz: A Pellagra (niacin deficiencia) tünetei a 3D azaz: a demencia, a dermatitisz és a hasmenés (diarrhea).

D válasz: A vegán étrend, amelyből hiányoznak az állati eredetű termékek, növeli a deficienciák veszélyét (főleg B12, D vitaminok és kalcium). Ennek a betegnek lehet D vitamin hiánya, azonban az angolkór (rachitis) leginkább gyerekeknél fordul elő és csontdeformitásokkal jár.

F válasz: A skorbut (C-vitamin deficiencia) jellegzetesen bőr- és mukóza vérzésekkel, gingiva feldagadással, elhúzódó sebgyógyulással, intraartikuláris vérzésekkel és a helyi infekciókra adott gyengült immunválasszal jár. A C-vitamin nagy mennyiségben előfordul növényekben, így a vegán étrend nem okozhat ebben az esetben problémát.