Funday| 2019-03-03 Lendvai Flóra

Így neveld a sárkányodat 3 – A befejezés

Eredeti cím: How to Train Your Dragon: The Hidden World
Műfaj: animációs, kaland, akció
Rendező: Dean DeBlois
Forgatókönyv: Dean DeBlois
Szereplők: Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchet, Kit Harrington, Craig Ferguson
Megjelenés (Mo.): 2019. február 21.

A lehengerlő első és a kritikusok által kevésbé kedvelt második rész után végre megérkezett a sorozat harmadik, befejező filmje. Érdekesség, hogy az első két rész Oscar-díjra volt jelölve. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy még nem láttad őket, ezért nem szívesen kezdenéd a végéről a történetet. Nem kell aggódnod, az utolsó film önmagában is teljes egészet alkot.

A történet szerint a vikingek és a sárkányok békében, egymással kooperálva élnek Hibbant szigetén. A főszereplő, Hablaty vezetésével próbálnak minél több sárkányt kiszabadítani az elmaradott régiókból, ahová még nem jutott el a felvilágosodás. Egy ilyen akció során szerez tudomást a kegyetlen sárkányvadász, Mogor arról, hogy Hablaty sárkánya egy éjfúria (nagyon ritka sárkány), amit mindenképpen meg akar szerezni. A maradék hozzá hasonló lényt pedig egy megállapodás értelmében át akarja adni a többi vadásznak. A történet alapkonfliktusa tehát a nép menekülése Mogor elől, másrészt a vezetéssel járó felelősség és a megfelelési kényszer. Emellett a film bemutatja a sárkányok és emberek vágyait és életcéljait.

forrás: www.outnow.ch

A film központi gondolata a barátság és az elengedéssel járó nehézség. Idén ezt a kérdést már láthattuk a Rontó Ralph 2: Ralph lezúzza a netet című animációs filmben, azonban DeBlois itt egy másik érdekes perspektívából közelítette meg a témát: Hablaty tökéletes megtestesítője a kezdő vezetőnek. Eleinte visszafogott és a saját céljait követi, később már a nép érdekeit szolgáló döntéseket is képes hozni. Astrid, Hablaty szerelme, a főhős mellett álló erős egyéniség, aki végül megtalálja az egyensúlyt, mennyire kell dominánsnak lennie egy alapvetően egyetlen vezetőből álló rendszerben. Hablaty és sárkánya, Fogatlan között az egész filmen átívelő párhuzam vonható: Hablaty a vikingek vezetőjeként, Fogatlan pedig a sárkányok alfájaként próbálja megtalálni a helyét. A mellékkarakterek kevésbé kidolgozottak és kisebb hangsúlyt kaptak az előző részekhez képest. Főleg mint tömeg és humorforrás jelennek meg a történetben.

forrás: www.outnow.ch

Veled is előfordult már, hogy szkeptikus voltál a mesékkel kapcsolatban? Nem akartál úgy moziba menni, hogy körülötted mindenhol hatévesek ülnek? Az a tapasztalatom, hogy az Így neveld a sárkányodra főleg a sorozatot szerető fiatalok ülnek be, egy-két gyermeki kuncogás pedig belefér. Nem fogod megbánni! A film PG besorolású, a poénok pedig nem csak gyerekeknek szólnak. Egyik nagy kedvencem az alábbi mondat:

„Olyan lófejed van. Szólíthatlak Kincsemnek?”

Az animáció lenyűgözően szép, az apróbb részletek rendkívül kidolgozottak. Hogy példával éljek, még a borosta is ijesztően jól el lett találva. A vikingek ruhái ötletesek és egészen fantasztikusnak találtam, hogy a sárkányok levedlett bőrét felhasználva még tűzállóra is készítették őket. A történet lezárása épp annyira hagyja nyitva az ajtókat, amennyire kell (habár az utolsó 3 perc kissé közhelyesre sikeredett).

Összességében a film méltó lezárása a franchise-nak. A humor ebben a részben is a helyén van. A film megragadja a figyelmet és egészen a végéig fenntartja azt, bár néha vontatott a cselekmény. Tekintve, hogy ez már a 3. rész, nehezebb nagymértékű karakterfejlődést produkálni, de a film így is megállta a helyét. Az előző részekből való visszaemlékezések rövidek és épp annyi van belőlük, amennyit a történet igényel. Pár ilyen visszatekintés azonban ellentmondásos az előző részek karaktereinek motivációival.

Kinek ajánlom?

Ha az első két részt láttad, mindenképp ajánlott megnézni, de ha nem, akkor is élvezni fogod. Ha szereted a mindenkinek szóló, izgalmas kalandfilmeket, a meséket, és ha egy jó csatajelenetet erőszak nélkül is élvezel, akkor ez a Te filmed.

Megnézni a legjobb barátoddal vagy családdal javaslom. A filmet vetítik 3D-ben is, amit a sok repülős jelenet és a gyönyörű animáció miatt is csak ajánlani tudok.

forrás: www.outnow.ch