Archív| 2019-01-22 Visontai Péter

Daily quiz #7

Egy 4 éves kisfiút három napja kezdődő csökkent étvággyal, hasi görcsökkel és hasmenéssel hoz be édesanyja a klinikára. A széklete kezdetben vizes volt, azonban mostanra már véressé vált. Fizikális vizsgálat során testhőmérséklete 38 fok, enyhe dehidratáció jelei mutatkoznak, illetve a hasa diffúzan fájdalmas tapintásra és puffadt. Székletvizsgálat során fehérvérsejteket és vért találtak benne. Mikrobiológiai vizsgálat során laktózt nem fermentáló, Gram-negatív pálcák tenyésztek ki. Ezek a baktériumok glükózt gáztermelés nélkül fermentálnak, a TSI agaron hidrogén-szulfidot nem termelnek, hidegben nem tudnak replikálódni. A következő virulencia faktorok közül melyik játssza a legfontosabb szerepet a beteg kórképének patogenezisében?

A. Exotoxin termelés

B. Bélkolonizáció

C. Mukóza invázió

D. Nyirokcsomóban proliferáció

E. Keringésben való túlélés képessége

Helyes válasz (C)

Ennek a betegnek a láza, a hasi görcsei és véres hasmenése (dysenteria) összhangban van a bakteriális bélgyulladás (enteritis) diagnózisával. A mikrobiológiai vizsgálatok alapján Shigella-ról lehet szó. A Shigella faeco-oralis módon terjed és sosem része a normál bélflórának. A shigellosis elsősorban egy gyermekgyógyászati kórkép, de előfordulhat például szexuálisan aktív homoszexuálisokban (MSM), illetve egészségügyi intézményekben. A Shigella a nem laktóz-fermentálók közé tartozik, illetve savat termel a glükóz feldolgozásakor, nem gázt. Továbbá nem motilis illetve nem generál H2S-t.

A mukóza invázió esszenciális része a Shigella patomechanizmusának. Bejut a gasztrointesztinális mukózába, a Peyer-plakkokba, itt kifejezetten az M-sejtekbe.  Ezt követően képes lizálni a vakuólumot amibe kerül, így a citoszólba kiszabadul. Itt a gazdasejt apoptózisát tudja indukálni, majd pedig a szomszédos sejtekbe terjed, felhasználva a gazdasejt aktin polimerizációját. Ez az inváziós mechanizmus masszív neutrofil granulocyta választ generál a szervezetben.

További magyarázatok:

A válasz: A Shigella egyes fajtái képesek shiga toxint termelni, ami károsítja a bélmukózát azáltal, hogy a riboszóma 60S alegységét inaktiválja, így gátolva a fehérjeszintézist. Mindezek ellenére ez a folyamat nem esszenciális, hiszen a nem toxintermelő törzsek is Shigellosis-t tudnak okozni.

B válasz: Bélkolonizáció nem fordul elő Shigella esetében, hiszen már alacsony mennyiségben (10-100 darab!) is fulmináns betegséget tud okozni. Ha a székletből kitenyészik, aktív fertőzése van a betegnek.

D válasz: A Shigellára nem jellemző a nyirokcsomókban a proliferáció. Ezzel ellentétben a Salmonella typhi és a Yersinia enterocolica erre képes.

E válasz: A Shigella ritkán okoz bakterémiát, hiszen gyors fagocitózisukra kerül sor a véráramban. Erre inkább az E. coli, a S. typhi, a Klebsiella és a Proteus képes.