Archív| 2019-01-05 Visontai Péter

Daily quiz #5

Egy házaspár genetikai tanácsadásért keresi fel a kórházi genetikust. A férj 120 cm magas, aránytalanul rövid alsó és felső végtagjai vannak, testéhez képest nagy a feje és a homloka is. Sajnálatos módon a család genetikai anamnézist nem tud adni, mert örökbefogadott gyermek volt. A felesége átlagos magasságú, normális testalkattal, a családi anamnézisében sincs semmi szignifikáns. Aggódnak, hogy ha gyermeket vállalnak, akkor alacsony növésű lesz. Az alábbiak közül melyik válaszolja meg legjobban az aggodalmaikat?

A. A betegség nem örökletes

B. A gyerek nemétől fog függeni a rizikó

C. A rizikó az anya hordozói státuszától függ

D. 25% esély van rá, hogy alacsony lesz a gyerekük

E. 50% esély van rá, hogy alacsony lesz a gyerekük

Helyes válasz (E)

A férj alacsony növése és a morfológiai jellegzetességei alapján valószínűleg achondroplasiaban szenved. Az achondroplasia a leggyakoribb formája a rövid végtagú törpenövésnek. A fibroblast növekedési faktor receptor 3 (FGFR3) mutációja okozza, ami miatt az folyamatosan aktív állapotban marad.

Az achondroplasia 85%-ban sporadikus mutáció következménye (idős apa), az esetek maradék 15%-ában autoszomális dominánsan öröklődik. Csak 1 mutáns FGFR3 gén elég ahhoz, hogy kialakuljon a betegség. Ha mindkettő mutáns, tehát homozigóta a gyerek, az általában halálos kimenetelű. Ezek alapján a férj heterozigóta a mutációra. Egy heterozigóta szülőnek 50% esélye van arra, hogy átadja a mutációt, így 50% esély van arra, hogy a gyerek örökli a betegséget. Mivel az achondroplasia ritka betegség, így a sporadikus mutáció esélye nem ad hozzá szignifikánsan a rizikóhoz.

További magyarázatok:

A válasz: Az achondroplasia AD módon öröklődő betegség.

B válasz: A nemhez kötött betegségekhez kapcsolódó gének valamelyik nemi kromoszómán találhatóak. Ezek a betegségek általában X-hez kötött recesszívek, így a nők hordozók lehetnek, míg a férfiak esetében mindig szimptomatikusak. Az X-kötött domináns betegségek esetén mindkét nem egyenlően érintett.

C válasz: Az AD jelleg öröklése nem minden esetben okoz betegség fenotípust olyan kórképekben, ahol annak lehet nem teljes, azaz részleges penetranciája (hány százalékban jelenik meg a kórkép, ha valaki hordozza a megfelelő genotípust). Azonban az achondroplasianak teljes a penetranciája, így ha az anya hordozná, akkor neki is alacsonynak kéne lennie.

D válasz: Az autoszomális recesszív betegségekben a gyerekek 25%-a érintett, ha mindkét szülő hordoz egy-egy recesszív gént. A legtöbb AR kórkép esetében enzim deficiencia alakul ki (pl. fenilketonuria), ami csak úgy lehet, ha mindkét gén kikapcsolódik (knock-out). Hiszen ha az egyik működőképes, akkor az tud kompenzálni.