Archív| 2018-12-08 Visontai Péter

Daily quiz #1

Egy hatéves kislányt édesanyja hoz be a klinikára, miután leesett egy székről és jobb kezét fájlalja. Az anyuka elmondása szerint lánya kinyújtotta a karját, úgy próbálta tompítani az esést. Amikor a földre esett, egy reccsenést lehetett hallani. A fizikális vizsgálattal megfigyelhető, hogy feldagadt a jobb könyöke és a distalis humerusnál nyomásérzékeny. A fokozott fájdalom miatt nem képes végrehajtani a neurológiai vizsgálati elemeket. Branül felhelyezése után, opioid fájdalomcsillapítót kap a fájdalomra és röntgen készült a karjáról. Ezen látszik, hogy supracondylaris humerus törése van, a proximalis fragmentum anterolateralis elmozdulásával. A következő képletek közül, melyik sérülésére van a legnagyobb esély?

A. Vena Basilica

B. Biceps ínja

C. Medianus

D. Radialis

E. Ulnaris

Helyes válasz: D

A supracondylaris humerus törések gyakori gyermekkori könyöktörések, amelyek általában hyperflexios vagy hyperextensios sérülések (pl.: nyújtott karra esés) folytán alakulnak ki. Ezeknél a traumáknál szignifikáns esély van arra, hogy ideg-ér sérülés alakuljon ki, különösen, ha elmozdul a törés.

Az a. brachialis, a n. medianus és a n. radialis mind a könyök anterior részén futnak, a n. medianus és az a. brachialis együtt medialisan, míg a n. radialis lateralisan. Ebből az anatómiai sajátosságból adódik, hogy azon supracondylaris töréseknél, ahol a proximális fragmetum anterolateralisan elmozdul, n. radialis sérülést okoznak. Ez úgynevezett „eső kezet” okoz, hiszen denerválódnak a kézujjak extensor izmai, illetve ezenfelül szenzoros kiesés is megfigyelhető az alkar hátsó részén és a dorsolateralis kézrészen.

További magyarázatok:

A válasz: Habár a vena basilica anteromedialisan fut a könyöknél, ez általában nem sérül supracondylaris töréseknél, hiszen sokkal felszínesebben fut.

B válasz: A biceps két feje a scapulán ered és a radiuson tapad. Sérülése-szakadása általában idősebb személyeknél alakul ki, flexio utáni hirtelen extensiokor (pl.: nehéz tárgy emelésekor).

C válasz: Azon supracondylaris törések esetén, amelyekben a proximális fragmentum anteromedialisan mozdul el, az a. brachialis és nervus medianus is sérülhet. A n. medianus neuropathia jellegzetesen az első három ujj szenzoros, illetve flexios motoros diszfunkcióját okozza. Az a. brachialis sérülése miatt eltűnhet a pulzus a kéznél.

E válasz: A nervus ulnaris a medialis epicondylustól posterior irányban fut és tipikusan hyperflexios sérülés következményeképpen károsul (behajlított könyökre esés). Ilyenkor posterior irányba mozdulhat el a proximális humerus és nyomhatja az ideget. Az ulnaris neuropathia gyakran a medialis 1,5 ujj szensoros károsodásával, illetve a negyedik-ötödik ujj és csukló flexios gyengeségével járhat.